Asus P750

Discussions on Palm /Windows Mobile PDA & PDA Phone + GPS combo

Moderator: Moderators

Message
Author
apogee
Newbie
Newbie
Posts: 12
Joined: Thu Nov 22, 2007 10:13 pm
GPS: Nuvi 200
Contact:

Re: Asus P750

#51 Post by apogee » Tue Sep 23, 2008 7:08 am

[quote="jchoong
All locked maps, eg 8Jul2008, can only be used in the particular device that the unlock keys have been provided for. In other words, locked maps cannot be transferred from one device to another. That's why you got the error message - GMXT is unable to open the map because it is locked.[/quote]

Thanks. Actually, my friend is using MapKing 2007. I don't know whether it is genuine or not. I will try give him the open map that I've downloaded from this website

room2411
Newbie
Newbie
Posts: 22
Joined: Tue Jan 01, 2008 8:49 am
GPS: Garmin GPSmap 60CS; PDA with BT GPS module
Contact:

Re: Asus P750

#52 Post by room2411 » Wed Sep 24, 2008 4:38 pm

For a good English/Russian ROM for VGA (P750 comes with VGA screen) go to "asusmobile.net" and download latest version (think is 0.22), which also supports 128MB RAM. I am using this in China with VGA, and RAM upgraded to 128MB. Much less machine hang issue.

Many shops in China will upgrade yr P750 to 128MB within half hour.

For Chinese ROM go to "www.asuspda.net" or "www.pdaclan.com", which you will find simplified Chinese ROMs (sometimes English versions also available) that support 64MB/128MB and QVGA/VGA.

The Russian ROM is very stable, and I had tried it with GPSProxy and Garmin Que when I was back in Malaysia. Because of the resource intense VGA screen, the rendition of maps appeared jerky at times, other than that P750 worked fine.

rambutansz
Newbie
Newbie
Posts: 6
Joined: Fri Oct 10, 2008 10:57 pm
GPS: Garmin.Mobile.XT
Contact:

asus p750 + garmin meragam

#53 Post by rambutansz » Sun Nov 02, 2008 1:52 pm

aku punya garmin meragam kat vietnam... ada keluar eror.... aku dah install baru tak setel gak. geram....setting default asus 750 aku...

instal baru garmin tak jadi gak masih keluar eror... sapa sapa ada pengalaman.....sekarang ni langsung tak boleh buka, terus keluar eror...

http://i105.photobucket.com/albums/m215 ... garmin.jpg

babun
Newbie
Newbie
Posts: 10
Joined: Mon Aug 18, 2008 12:45 am
GPS: Garmin Mobile XT Asus P750
Location: serdang,selangor
Contact:

Re: asus p750 + garmin meragam

#54 Post by babun » Sun Nov 02, 2008 4:43 pm

cuba install version baru. v 5.00.2
tak pun hard reset balik.
konfem boleh punye

rambutansz
Newbie
Newbie
Posts: 6
Joined: Fri Oct 10, 2008 10:57 pm
GPS: Garmin.Mobile.XT
Contact:

Re: asus p750 + garmin meragam

#55 Post by rambutansz » Fri Nov 07, 2008 6:50 pm

dah ok
selepas berhempas pulas membaca masaalah orang dalam banyak site.. akhirnya aku dapat selesaikan masaalah aku, hasil dari pandangan banyak pihak... tiada satu pun pandangan yang tepat kerana masaalah mereka berbeza.tapi kesimpulannya berjaya menyelesaikan masaalah aku..

ini step yang aku lakukan...

1 - aku dah install dan unisntall banyak kali sofware version yang berlainan tapi masaalah yang sama tidak selesai.
2 - aku juga dah buat default setting/hardreset beberapa kali tak berhasil juga..
3 - aku dah instal guna card reader tapi tak jadik juga...

akhirnya aku download semula semua koleksi software saya. kat bawah:

Garmin: Garmin Mobile 20 Software Update Collection

http://www8.garmin.com/support/collecti ... 0-00580-00

4 - copy semua folder dalam garmin sebagai rujukkan nanti.

5 - uninstall garmin... dan buang semua foldel garmin. semua sekali cara manual...

saya install semua software guna card reader... (ikut turutan)

1- Garmin.Mobile.XT.for.Windows.Mobile.v.42050w
2- GarminMobileXTFreeBasemap_4xxxx
3- GarminMobileXTSupportFiles_4xxxx

selepas itu copy semuA data map, seperti:

gmapsupp.unl,sw.unl,Gmapsupp.img dan mana mana folder yang tak da copy dan paste je dalam folder garmin yang baru tu.

masaalah kecil timbul iaitu tak da shortcut dalam start menu...aku guna fail folder untuk start program... ok sukses.

selepas tu aku reinstall/overite semula Garmin.Mobile.XT.for.Windows.Mobile.v.42050w guna aktif scyncro...

baru nampak shortcut dalam start menu. aku launch banyak kali tak da masaalah... aku aku biarkan saja garmin tu tanpa tutup... ada sms,cal masuk dan aku dapati garmin tu tak terjejas/tutup/off, masih di situ....

jadi kesimpulannya setakat ini sukses...

jangan lupa cari dan buang folder 2577. kerana tidak diperlukan

selamat mencuba.....

rambutansz
Newbie
Newbie
Posts: 6
Joined: Fri Oct 10, 2008 10:57 pm
GPS: Garmin.Mobile.XT
Contact:

Re: asus p750 + garmin meragam

#56 Post by rambutansz » Wed Dec 24, 2008 6:06 pm

semalam aku ada lagi satu problem timbul.... bila aku masuk hutan tempat tak coverage celcom... gmxt aku tak boleh guna. bila on dia mintak unlock key.

baru kena semalam. sebelum ni tak da problem guna dalam hutan.... bila aku keluar hutan tempat ada signal. aku on gmxt aku ok la pulak....

sapa sapa ada idea boleh kongsi.....

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest