Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

Take a break from GPS related topics. Share a joke or just chit chat.

Moderator: Moderators

Message
Author
User avatar
wanmad
Senior Mapper
Posts: 124
Joined: Wed Sep 08, 2010 12:31 pm
GPS: nuvi2465
nuvi2575
Contact:

Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#1 Post by wanmad » Sat Mar 31, 2012 2:59 pm

Admin ada terbaca satu kisah tentang kes rompakan yang berlaku dengan menggunakan taktik yang mungkin tidak terfikir oleh kita semua, hanya dengan menggunakan GPS yang ada dalam kereta kita. Memang agak kreatif perompak-perompak zaman sekarang ini. Nak tahu lebih lanjut, baca kisah di bawah ini sampai habis.


Satu petang, saya menuju ke kereta untuk meletakkan laptop saya di kerusi hadapan (sebelah pemandu) kereta saya. Semasa saya hendak membuka pintu kereta, saya mendapati ada lubang kecil di bawah handle pintu.

Ada orang yang telah menembak kereta aku!!

Kerana panik, saya menelefon seorang kawan yang merupakan pemilik sebuah bengkel kereta dan bertanya, adakah dia pernah menemui kereta yang berlubang seperti di bawah handle pintunya.

“Ya, sudah beberapa kali sejak akhir-akhir ini. Itu bukan lubang bekas peluru, tetapi pencuri yang merosakkan dengan maksud untuk masuk ke dalam kereta awak. Tidak ada alarm, dan tidak ada pecahan kaca”, katanya.

Apa yang menghairankan, tiada barang saya yang hilang. Malah mereka mengunci semula pintu kereta saya. Empat hari kemudian, rumah saya kena rompak. Banyak barang berharga telah hilang dan sekarang baru saya sedar, semasa perompak itu memecah masuk kereta saya, mereka tidak mengambil apa pun semasa itu. Apa yang mereka buat hanya membuka GPS saya, dan mencari “HOME”… [http://www.1malaysianews.net/2012/03/ta ... n-gps.html]

Bicara 1malaysianews: Perompak sekarang memang pandai mengambil kesempatan terhadap teknologi yang wujud. Dengan hanya menggunakan GPS yang terdapat dalam kereta, perompak dapat mengenal pasti kediaman rumah kita. Semoga kita semua dijauhkan daripada kecelakaan yang datang dari perbuatan manusia itu sendiri.

User avatar
zamzuree99
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 191
Joined: Tue Feb 19, 2008 4:04 pm
GPS: Garmin nUVI 200W us version
Location: kuala krai, kelantan
Contact:

Re: Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#2 Post by zamzuree99 » Sun Apr 01, 2012 12:20 pm

wanmad wrote:Admin ada terbaca satu kisah tentang kes rompakan yang berlaku dengan menggunakan taktik yang mungkin tidak terfikir oleh kita semua, hanya dengan menggunakan GPS yang ada dalam kereta kita. Memang agak kreatif perompak-perompak zaman sekarang ini. Nak tahu lebih lanjut, baca kisah di bawah ini sampai habis.


Satu petang, saya menuju ke kereta untuk meletakkan laptop saya di kerusi hadapan (sebelah pemandu) kereta saya. Semasa saya hendak membuka pintu kereta, saya mendapati ada lubang kecil di bawah handle pintu.

Ada orang yang telah menembak kereta aku!!

Kerana panik, saya menelefon seorang kawan yang merupakan pemilik sebuah bengkel kereta dan bertanya, adakah dia pernah menemui kereta yang berlubang seperti di bawah handle pintunya.

“Ya, sudah beberapa kali sejak akhir-akhir ini. Itu bukan lubang bekas peluru, tetapi pencuri yang merosakkan dengan maksud untuk masuk ke dalam kereta awak. Tidak ada alarm, dan tidak ada pecahan kaca”, katanya.

Apa yang menghairankan, tiada barang saya yang hilang. Malah mereka mengunci semula pintu kereta saya. Empat hari kemudian, rumah saya kena rompak. Banyak barang berharga telah hilang dan sekarang baru saya sedar, semasa perompak itu memecah masuk kereta saya, mereka tidak mengambil apa pun semasa itu. Apa yang mereka buat hanya membuka GPS saya, dan mencari “HOME”… [http://www.1malaysianews.net/2012/03/ta ... n-gps.html]

Bicara 1malaysianews: Perompak sekarang memang pandai mengambil kesempatan terhadap teknologi yang wujud. Dengan hanya menggunakan GPS yang terdapat dalam kereta, perompak dapat mengenal pasti kediaman rumah kita. Semoga kita semua dijauhkan daripada kecelakaan yang datang dari perbuatan manusia itu sendiri.

sepatutnya bila kita guna gps ni kita kena guna otak juga dan berfikiran cerdik. Janganlah sekali-kali tanda koordinate tu betul-betul depan pintu rumah kita nanti senang lah orang cari...perompak, salesman, penculik dan yang sejenisnya..saya amalkan setkan home kepada terbatas kepada nama jalan atau kampung sahaja. pencuri pun pening kalau dalam kawasan perumahan tu ada beribu-ribu rumah..gunakanlah taktik ini barulah perompak tu tak senang-senang kenduri rumah kita. :mrgreen:

User avatar
BanBan
Qualified Mapper
Posts: 333
Joined: Wed Jul 26, 2006 12:00 am
GPS: 60CS, Unbranded MCX ext. antenna, Nuvi 1460, 2565.
Location: Subang Jaya
Contact:

Re: Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#3 Post by BanBan » Sun Apr 01, 2012 8:13 pm

Kita ni mesti jangan hilang kita punya "cow sense". Ikut aja apa yang dikehendaki oleh apa2 alat peranti yang canggih sekarang seperti smartphone, gps dan sebagainya. Hai... tak kan lah rumah tempat tinggal sendiri pun nak kena tanda dalam gps tu... Gunakanlah fikiran yang waras... Saya rasa Garmin buat ciri "Home" dalam gps tu dengan anggapan yang orang tak kan tanda rumah sendiri dengan tepat. Lu fikir lah sendiri!!!
"Aha! Papa got a new toy!" - BanBan (My 3 yr old daughter)
Image

User avatar
Noah
Senior Mapper
Posts: 2206
Joined: Thu Sep 18, 2008 9:51 am
GPS: 60csx, Nuvi 2465
Location: Kuantan, Pahang
Contact:

Re: Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#4 Post by Noah » Sun Apr 01, 2012 10:26 pm

Pada pendapat saya tidak ada masalah untuk tanda Home dalam GPS. Perompak jika hendak rompak rumah saya tidak perlu pecah masuk ke dalam kereta saya dan berusaha untuk cari GPS dan tengok lokasi rumah saya. Mereka cuma perlu ikut saya dari belakang.
Mappers wanted. Read this to get started. Payment = Recognition = Priceless.
We don't just build maps. We build relationships.

Follow our map updates on Twitter

User avatar
nazrose
Qualified Mapper
Posts: 1192
Joined: Tue May 18, 2010 10:07 am
GPS: Garmin 60CSx + GA25MCX
Location: Seberang Jerteh, Besut...
Contact:

Re: Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#5 Post by nazrose » Sun Apr 01, 2012 10:52 pm

Saya pun tanda "HOME" kat rumah saya... bahaya ke?... :-?

mungkin pencuri tadi cari "HOME" dalam GPS anda jika, anda tinggalkan kunci rumah dalam kereta...

jadi senang mahu cari rumah... :)

User avatar
BanBan
Qualified Mapper
Posts: 333
Joined: Wed Jul 26, 2006 12:00 am
GPS: 60CS, Unbranded MCX ext. antenna, Nuvi 1460, 2565.
Location: Subang Jaya
Contact:

Re: Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#6 Post by BanBan » Mon Apr 02, 2012 12:04 pm

Noah wrote:Pada pendapat saya tidak ada masalah untuk tanda Home dalam GPS. Perompak jika hendak rompak rumah saya tidak perlu pecah masuk ke dalam kereta saya dan berusaha untuk cari GPS dan tengok lokasi rumah saya. Mereka cuma perlu ikut saya dari belakang.
Ini pun ada kemungkinan juga. Ye ke perompak tu rekod koorkinat home bakal mangsa nya? Tak kan pulak orang yang tak ada gps akan lebih selamat. Mungkin secara kebetulan sahaja perkara ini berlaku.
"Aha! Papa got a new toy!" - BanBan (My 3 yr old daughter)
Image

jasonlee
Senior Mapper
Posts: 2075
Joined: Thu Apr 10, 2008 3:44 pm
GPS: Magellan Meridian Color
Garmin Nuvi 200, 260, 1460, 2465, 2576R, 3560 & Etrex 30
Location: Penang, Malaysia
Contact:

Re: Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#7 Post by jasonlee » Mon Apr 02, 2012 12:11 pm

Brothers, I think you are missing the point of this story.

It is not just knowing where you live that was of value to the robbers but knowing where you live and that you are not at home because your car is elsewhere and they may have seen you and your wife leave your car. Of course it is wise not to configure your HOME to make things easy for the robbers or burglars. In the west, very few people have maids at home so if both husband and wife are seen elsewhere it means the house is most likely empty [or even if the husband alone is seen elsewhere it means that the wife and children are alone at home and hence easy targets].
Lean not on your own understanding

User avatar
bartmp8
Senior Mapper
Posts: 3059
Joined: Fri Aug 10, 2007 5:35 pm
GPS: GPSV(r),10X+PDA(r),Nuvi200(r),VistaHCx, 60CSx, Nuvi765(r),Oregon550 & Nuvi3790 (from Redstorm)
Location: Sandakan
Contact:

Re: Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#8 Post by bartmp8 » Tue Apr 03, 2012 11:28 am

You should only use "Home" function if you don't know the way back to your own house.
There's a 10% chance of this when you are stone-drunk but then again, you may not
make it home safely so in the end, the function is also useless.

jasonlee
Senior Mapper
Posts: 2075
Joined: Thu Apr 10, 2008 3:44 pm
GPS: Magellan Meridian Color
Garmin Nuvi 200, 260, 1460, 2465, 2576R, 3560 & Etrex 30
Location: Penang, Malaysia
Contact:

Re: Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#9 Post by jasonlee » Tue Apr 03, 2012 12:28 pm

Since the likelihood of you being seen away from your home and your car being unattended is greater than situations when you are too drunk to drive, perhaps it is a better idea to configure as 'home', your neighbourhood policeman's house and let the robbers face the policeman if they think the house is unprotected. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Lean not on your own understanding

User avatar
SilverBeauty
MSM Global Moderator
MSM Global Moderator
Posts: 4924
Joined: Fri Aug 10, 2007 9:54 pm
GPS: Garmin Nüvi 1350, 3790T
Fenix
eTrex HcX
Pioneer AVH-P8450BT
Samsung Note3
Apple iPad2
Location: Sin-Ka-Pu-Ra
Contact:

Re: Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

#10 Post by SilverBeauty » Tue Apr 03, 2012 4:15 pm

jasonlee wrote:Since the likelihood of you being seen away from your home and your car being unattended is greater than situations when you are too drunk to drive, perhaps it is a better idea to configure as 'home', your neighbourhood policeman's house and let the robbers face the policeman if they think the house is unprotected. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Well if you live in a high rise apartment like me with 250 other neighbors, then it is OK to put it as HOME :mrgreen:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests