The Nuvi 205 - Part 3

Discussions on Garmin Streetpilot, Nuvi, Zumo, Quest & other series.

Moderator: Moderators

Message
Author
avtarsinghh
Newbie
Newbie
Posts: 2
Joined: Tue Dec 29, 2009 11:30 am
GPS: Garmin 205
Contact:

The Nuvi 205 - Part 3

#1 Post by avtarsinghh » Mon Jan 04, 2010 3:42 pm

This thread is a continuation of the original thread which has been locked. Please use this to continue with your discussion. Thank you. - Zeus73

Hi, Just downloaded Malaysia / Singapore maps. One quick question - why do I need to "Change Country" every time I switched on my Garmin 205. If I do not select country "Malaysia" I would not be able to see most of the roads when I "Search All".
Thanks

jasonlee
Senior Mapper
Posts: 2075
Joined: Thu Apr 10, 2008 3:44 pm
GPS: Magellan Meridian Color
Garmin Nuvi 200, 260, 1460, 2465, 2576R, 3560 & Etrex 30
Location: Penang, Malaysia
Contact:

Re: Need to "Change country" everytime after powering up

#2 Post by jasonlee » Mon Jan 04, 2010 5:02 pm

avtarsinghh wrote:Hi, Just downloaded Malaysia / Singapore maps. One quick question - why do I need to "Change Country" every time I switched on my Garmin 205. If I do not select country "Malaysia" I would not be able to see most of the roads when I "Search All".
Thanks
Did you buy your unit locally or from elsewhere?

Have you had satellite lock in Malaysia.

What is your firmware version?

Have you updated your firmware?

Have you tried a hard reset where you select your country on initialisation and your GPS should retain all the customisation data you input?
Lean not on your own understanding

User avatar
moeyHC
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 1348
Joined: Sat Feb 11, 2006 12:00 am
GPS: Nuvi 300, 205W, 2575, Papaga N1, iGo, 5800, M1200, M1000B/C
Location: Penang
Contact:

Re: Need to "Change country" everytime after powering up

#3 Post by moeyHC » Mon Jan 04, 2010 5:12 pm

Tried everything also the same... how ah?... my Taiwan Nuvi 205W no problem... only the US 205W got memory lost.... #-o
MSM Glossary/Index - viewtopic.php?p=57986#p57986

avtarsinghh
Newbie
Newbie
Posts: 2
Joined: Tue Dec 29, 2009 11:30 am
GPS: Garmin 205
Contact:

Re: Need to "Change country" everytime after powering up

#4 Post by avtarsinghh » Mon Jan 04, 2010 5:14 pm

jasonlee wrote: Did you buy your unit locally or from elsewhere?

Have you had satellite lock in Malaysia.

What is your firmware version?

Have you updated your firmware?

Have you tried a hard reset where you select your country on initialisation and your GPS should retain all the customisation data you input?

I bought the unit locally about a month back and have no problem with satelite lock in Malaysia.

I have maps of 6 other countries which I have unchecked in mapinfo.

How do you do a hard reset and select country on intialisation? What I usually do is "Change Country" and select "Malaysia".

jasonlee
Senior Mapper
Posts: 2075
Joined: Thu Apr 10, 2008 3:44 pm
GPS: Magellan Meridian Color
Garmin Nuvi 200, 260, 1460, 2465, 2576R, 3560 & Etrex 30
Location: Penang, Malaysia
Contact:

Re: Need to "Change country" everytime after powering up

#5 Post by jasonlee » Mon Jan 04, 2010 5:38 pm

avtarsinghh wrote: How do you do a hard reset and select country on intialisation? What I usually do is "Change Country" and select "Malaysia".
When you do a reset, you may lose your Recently Found data for some models and in other models, you may lose all your Favorites. I think the later applies to the Nuvi 205 so do back-up your gpx folder first.

To reset, you need to touch your monitor screen while holding the power switch to the ON position. You may need to hold for 45 seconds or more. The position of the screen to touch varies with different models and for the 205, I think it is the lower right-hand corner. If that is not the correct location, you should try all the 4 corners but the important thing is to hold the power switch to the ON position long enough simultaneously. When correctly done, you will be asked whether you wish to delete all User Data, to which you should answer yes.

After the initialisation input to select your country, time zone, language, etc, you should get satellite lock asap. Once you have lock you can reboot and hopefully you problem is cured. If not, you need to take your unit back to the seller as it should still be under warrantee since it is only 1 month old. Having to select the country (initialisation) every time yo switch on is definitely not normal.

Change Country only applies when you have maps of more than 1 country active. I don't think this is a map problem.

BTW, what Malaysia/Singapore map did you download?
Lean not on your own understanding

jasonlee
Senior Mapper
Posts: 2075
Joined: Thu Apr 10, 2008 3:44 pm
GPS: Magellan Meridian Color
Garmin Nuvi 200, 260, 1460, 2465, 2576R, 3560 & Etrex 30
Location: Penang, Malaysia
Contact:

Re: Need to "Change country" everytime after powering up

#6 Post by jasonlee » Mon Jan 04, 2010 5:45 pm

moeyHC wrote:Tried everything also the same... how ah?... my Taiwan Nuvi 205W no problem... only the US 205W got memory lost.... #-o
Hi Bro Moey,

My USA Nuvi 200 and all my frens' USA Nuvi 205 & 205W also no problems. The initialisation data should be held in memory with some power from your batteries or a capacitor. You may lose this memory if your battery or capacitor is kaput unless it is held in ROM memory which I am not sure is the case.
Lean not on your own understanding

User avatar
allskoolguru
Newbie
Newbie
Posts: 12
Joined: Thu Feb 12, 2009 6:23 pm
GPS: Garmin Nuvi 1350 MY/SG
Contact:

Nuvi 205 missing voice

#7 Post by allskoolguru » Wed Jan 27, 2010 7:11 pm

hi guys, i got a local nuvi 205. i accidentally deleted all my voice file and did not backup the original voice. i tried to download back the american & british voice from the web updater but somehow they dont have the option for me to download back my default voice.

i need help from any nuvi 205 user to send me the voice file of american & british so i can put back in my nuvi.

my email is allskoolguru@gmail.com

appreciate anyone can help me as i need to use the gps outstation tomorrow :(

thank you thank you sorry for the trouble

jasonlee
Senior Mapper
Posts: 2075
Joined: Thu Apr 10, 2008 3:44 pm
GPS: Magellan Meridian Color
Garmin Nuvi 200, 260, 1460, 2465, 2576R, 3560 & Etrex 30
Location: Penang, Malaysia
Contact:

Re: Nuvi 205 missing voice

#8 Post by jasonlee » Wed Jan 27, 2010 7:18 pm

Files sent by eMail
Lean not on your own understanding

User avatar
allskoolguru
Newbie
Newbie
Posts: 12
Joined: Thu Feb 12, 2009 6:23 pm
GPS: Garmin Nuvi 1350 MY/SG
Contact:

Re: Nuvi 205 missing voice

#9 Post by allskoolguru » Wed Jan 27, 2010 7:22 pm

thank you brother jason lee! life saver

kam siah lu brother! :thumbsup:

jasonlee
Senior Mapper
Posts: 2075
Joined: Thu Apr 10, 2008 3:44 pm
GPS: Magellan Meridian Color
Garmin Nuvi 200, 260, 1460, 2465, 2576R, 3560 & Etrex 30
Location: Penang, Malaysia
Contact:

Re: Nuvi 205 missing voice

#10 Post by jasonlee » Wed Jan 27, 2010 7:24 pm

You are welcome.

Mm bian kek kee.
Lean not on your own understanding

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests